Destiny

Кирил Петков: Втори път няма да правя коалиция с "Троянски кон" в нея

Втори път не бих влязъл в коалиция, където имаме „троянски кон“. Пред обществото ти получаваш целия негатив от общото управление и „ама имахме „троянски кон“ вътре“ звучи като оправдание“, заяви бившият премиер Кирил Петков пред "Дарик радио" и призна: „Направих грешки. Огромна грешка беше това със заплатата за Украйна, което казах. Получих вълна от критика, донякъде с право“.

„ГЕРБ няма бъдеще, докато Борисов е техния лидер. Ние няма да направим никаква коалиция с ГЕРБ, докато Борисов ги управлява. При него проблемът е много ясен – той е правил много грешки и според мен престъпления. Той няма как да позволи да се направи съдебната реформа, която на нас ни трябва, по една много проста причина – ако я направим, той ще влезе в затвора“, заяви Петков пред Дарик радио.

Бившият министър-председател е оптимист за следващия български парламент: „Миналият парламент само 4 депутата не ни достигнаха, за да имаме 121 депутата. Аз вярвам, че с правилната кампания, правилното информиране, този път тези 4 депутата ще са от другата страна. Ако всички се обединим върху мисълта това да се достигне, вярвам, че е абсолютно възможно. Ако имаме тези 121 депутата ще продължим това, което започнахме“.

Според Петков служебното правителство от една страна е нещо хубаво – дава възможност на нови лица да излязат напред, да пробият през статуквото.

„Не трябва да позволяваме този институт на служебно правителство да продължава за повече от мандата, за който е решен. Самият институт на служебното правителство дава на един човек цялата власт. Опасността е, ако дадем цялата власт на един човек за дълго време, независимо кой е той“, посочи той.

По повод твърденията на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, че в газовата връзка с Гърция газ няма, Кирил Петков коментира: „Кадрите, които видяхме – да, сигурно някакви бордюри не са завършени, но тръбата е пълна с 40 бара. Важно е тази връзка да влезе в експлоатация, защото цената на количеството, което минава през тръбата, пада от 140 евро на около 30 евро. Толкова е голям маржът между пазарните цени на газа в момента и цената на газа, който ще тече по тази връзка, че ние нямаме право на нито един ден да забавим пускането на връзката“.

 

Banner 468 x 60 px