Борисов: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство или легло

„Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун, защо трябва да е с извънредно положение или насила“, каза премиерът „Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното заседание на Министерския съвет.

Борисов посочи, че икономиката и финансите трябва да действат, за да се покриват разходите и да се излезе от пандемията. „Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!“, призова Борисов.

Премиерът подчерта, че трябва да се разчита на личната отговорност на всеки един при спазването на противоепидемичните мерки и е убеден, че българите ще го сторят. „Пази себе си, като отидеш при другите хора, ще си сложиш маска. Да даваш пример - това е важно“, изтъкна още Борисов.

Премиерът отбеляза още, че държави, които още в средата на октомври затвориха всичко, към днешна дата по отношение на епидемичната ситуация са по-зле от България. В този контекст главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000. По този показател се нареждаме на 16-о място в ЕС. В страни като Чехия този показател е 1200 на всеки 100 000 от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения - с 960 на сто хиляди, Белгия - с 950 на сто хиляди, Франция - 908 на сто хиляди.

В дискусията по време на онлайн заседанието на кабинета по темата за справянето с коронавируса, освен министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, участваха също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и началникът на COVID-отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Banner 468 x 60 px