Destiny

Проф. Ангелов: Самолечението е изключително опасно

В лечебните заведения няма недостиг на медикаменти. А самолечението е изключително опасно за здравето на хората. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг с представители на фармацевтичния бранш. Проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, също подчерта, че самолечението е опасно за хората.

„По социалните медии се разпространяват различни протоколи с търговски наименования на медицински продукти, което е недопустимо. Наблюдава се свръхупотреба на антибиотици, което е една от причините за недостига на определени антибиотици в аптечната мрежа”, заяви проф. Сербезова.

„Според СЗО само 8% от хоспитализираните с COVID имат бактериална или гъбична инфекция, която налага лечението с антимикробни средства. В противовес на това, практиката е на 72% от пациентите да се предписват антибиотици. Част от тези продукти азитромицин”, продължи проф. Сербезова.

Тя заяви, че е абсолютно недопустимо да се лекуват пациенти по телефона.

„Недопустимо е тези болни или близките им да отидат в аптеката и да поставят фармацевта пред моралния избор да наруши законодателството, или да отпрати пациент”, заяви Сербезова. Тя призова лекарите да предписват медикаментите генерично, а не по търговско наименование. А на пазара имало около 12 продукта, съдържащи азитромицин. Сербезова предупреди, че употребата на антибиотици без да е необходима, ще ни доведе до ситуация, в която организмът ни ще стане резистентен и антибиотикът няма да ни действа.

Banner 468 x 60 px